startzrozumem.pl

Blog tematyczny o biznesie i finansach

Biznes

Jak otworzyć restaurację? – bardzo ważne kwestie

Jak otworzyć restaurację? – bardzo ważne kwestie

Marzenie o własnej i wyjątkowej restauracji nie musi być jednym z tych, które nigdy się nie spełnią. Jak otworzyć restaurację? Przy dobraniu odpowiedniej kuchni i lokalizacji może się to jednak jak najbardziej udać. Przy ciężkiej pracy włożonej w stworzenie wspaniałej restauracji można cieszyć się prowadzeniem własnego, dobrze prosperującego biznesu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak otworzył własną restaurację
  • jakie znaczenie ma lokalizacja
  • jakie są wymogi formalne do otworzenia własnego lokalu

Jak otworzyć restaurację – czy potrzebny jest biznesplan?

Tak jak przy zakładaniu jakiegokolwiek biznesu, potrzebny jest odpowiedni biznesplan. Ma on za zadanie sprawić, aby przedsiębiorca nie działał po omacku. Biznesplan powinien zawierać kwestie, takie jak planowane rzeczy, ale i również potencjalne trudności, które mogą się pojawić w trakcie zakładania biznesu. Pomoże to uniknąć niechcianych niespodzianek, które mogą się pojawić w niedalekiej przyszłości.

Co powinien zawierać dobry biznesplan? Przede wszystkim powinny znajdować się w nim takie kwestie, jak:
– pomysł i profil restauracji, co w skrócie oznacza, jaki lokal chcemy otworzyć, co będzie w nim serwowane oraz czym będzie wyróżniać się na tle innych restauracji,
– analiza konkurencji, czyli to, kogo możemy się obawiać i jakie są ku temu powody,
– analiza rynku – to jak wygląda sytuacja na rynku lokalnym, na którym chcemy, aby restauracja działała,
– analiza grupy docelowej, która pomoże stworzyć klienta, którzy będą odwiedzać w przyszłości nasz lokal.

Bardzo ważnym elementem może okazać się również analiza SWOT, w której powinny zawrzeć się wszystkie mocne i słabe strony naszego biznesu oraz szanse i potencjalne zagrożenia, które mogą się pojawić w trakcie prowadzenia go.

Czy lokalizacja restauracji ma znaczenie?

Jak otworzyć restaurację

Przy wyborze odpowiedniego miejsca na swoją restaurację musisz zdecydować się na to, w jakim miejscu będzie ona umieszczona. Poza kwestiami finansowymi warto mieć na uwadze również takie aspekty jak popularność danego miejsca. Idealnym punktem na mapie jest centrum miasta, ponieważ codzienna liczba przechodniów w jego obrębie liczona jest nawet w tysiącach, dzięki czemu potencjalny klient może wstąpić do restauracji.

Jednak, jeżeli finanse nie pozwalają na otwarcie restauracji, należy wybrać inne, również atrakcyjne miejsce. Należy zastanowić się jaka grupa docelowa będzie pojawiała się w restauracji. Może okazać się, że będą to studenci, dlatego lokalizacja twojego biznesu powinna być w obrębie kampusu. Jeżeli natomiast restauracja nastawiona jest na obsługę seniorów, musi pojawić się ona wewnątrz osiedla, gdzie zamieszkują osoby starsze.

Jakie są wymogi formalne potrzebne do otworzenia własnej restauracji?

Otwarcie restauracji, a także innej działalności gospodarczej, wiąże się ze spełnieniem określonych wymogów formalnych. Bez ich spełnienia prowadzenie własnej firmy byłoby nielegalne pod kątem prawnym.

Kroki, które zależy podjąć przed otwarciem restauracji to między innymi:

– złożenie wniosku o rozpoczęcie działalności w odpowiednim urzędzie,
– złożenie zgłoszenia do opłacania składek społecznych i zdrowotnych,
– spełnienie wytycznych sanitarnych, BHP, PPOŻ.

Należy wspomnieć, że gdy planujesz sprzedawać alkohol w swoim lokalu, niezbędna będzie również odpowiednia koncesja. Dodatkowo każdy z Twoich pracowników będzie musiał mieć ważną książeczkę sanepidowską.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.